Wat zijn platvissen? De naam zegt het zelf, het zijn sterk afgeplatte vissen die op de zeebodem leven. Net daarom zijn hun beide ogen aan de bovenkant terug te vinden.
Door hun afgeplatte lichaam zijn ze perfect aangepast om op of deels ingegraven in de zeebodem te vertoeven. Daar leven ze en zoeken ze hun eten: bodemdieren zoals wormen.
Wat platvissen nog bijzonder maakt is hun pigmentatiepatroon. De onderzijde, die op de bodem rust, heeft een bleke, vaak witte kleur. Wanneer ze rondzwemmen maakt het hen van onderuit slecht zichtbaar voor predatoren. De bovenzijde die naar de waterkolom is gericht is donkerder. De kleur aan de bovenzijde zorgt ervoor dat de platvis zich perfect kan camoufleren door dezelfde kleuren aan te nemen als de bodem waar hij zich op bevindt.
Van de noordpool tot de zuidpool, platvissen kan je in alle zeeën terugvinden. Alle platvissen behoren tot de orde ‘Pleuronectiformes’. Er bestaan meer dan 760 platvissoorten, die onderverdeeld kunnen worden in 11 verschillende families.
Wist je dat …
… platvissen dé doelsoorten vormen voor de visserij in ons Belgisch deel van de Noordzee? Wil je dus ‘lokale’ vis eten kies dan voor tong, schar of pladijs!
… platvissen eigenlijk als een perfect symmetrisch en ronde vis op de wereld komen? Platvissen ondergaan enorme veranderingen tijdens hun ontwikkeling. In een zeer jong stadium ondergaan ze een metamorfose waarbij één oog geleidelijk ‘verschuift’ om zich naast het tweede oog te voegen aan de bovenkant van de kop. Want wat zijn ze met een oog die naar de bodem gericht is? Intussen verandert ook de kleur en de lichaamsvorm van de kleine platvis. Van een vis met een linker- en rechterzijde, verandert het dier in een vis met een boven- en onderzijde. Ook het neusgat en de mond bewegen tijdens deze metamorfose van plaats. Van een moeilijke puberteit gesproken!
... dat er rechts- en linksogige platvissen bestaan? Afhankelijk van de familie zitten beide ogen op de rechterkant (pladijzen- en tongenfamilie) of op de linkerkant (tarbotten- en hondstongenfamilie). Bij sommige soorten, zoals bij de Europese bot, zijn er afwijkende exemplaren met de ogen op de andere kant dan de meeste van de soortgenoten.
... heilbot een platvis is die tot wel 4 meter lang kan worden? De heilbot wordt dan ook de ‘reus van de zee’ genoemd. Verder kan de vis tot 50 jaar oud worden. Maar niet gevreesd, deze reus leeft meer noordelijk!